Snellere verhoging van de AOW-leeftijd na 2015

Als de plannen van VVD en PvdA doorgaan, blijft de AOW-leeftijd na 2015 met drie maanden per jaar stijgen. In 2018 ligt de AOW-gerechtigde leeftijd dan al op 66 jaar, waarna hij met vier maanden per jaar toeneemt. Dit is dus een snellere verhoging dan gepland was.

AOW-leeftijd in 2018 al naar 66 jaar
In onderstaande tabel ziet u de snellere verhoging van de AOW-leeftijd na 2015 weergegeven. De Tweede en Eerste Kamer moeten het deelakkoord nog behandelen, maar als ze dit plan goedkeuren, heeft dit vooral voor werknemers die bijna 65 jaar zijn grote gevolgen. Een werknemer die in november 2018 zijn 65e verjaardag viert, kreeg met de huidige wet op zijn 66e verjaardag (in 2019 dus) recht op AOW. Door het deelakkoord krijgt hij pas acht maanden later recht op een AOW-uitkering: in juli 2020.

Voorschotregeling inkomensgat vervalt
De voorschotregeling gaat niet door. Werknemers die binnenkort 65 jaar worden, hadden mogelijk gerekend op hun AOW-uitkering. Zij blijven dan dus met een inkomensgat zitten. Het is niet duidelijk of er een vervangende regeling komt. Wel komt er per 2013 een overbruggingsregeling voor werknemers die nu al deelnemen aan een VUT- of prepensioenregeling.

Bron: Rendement

Vraag? Stel hem gerust aan één van onze teamleden.

Bij Bond is er altijd een luisterend oor. Op zoek naar een oplossing voor uw financiële vraagstuk? Het begint met een e-mail naar één van onze teamleden.