Overgangsregeling btw-verhoging nieuwbouw

Met ingang van 1 oktober 2012 wordt het algemene btw-tarief van 19% verhoogd naar 21%. In het daartoe strekkende wetsvoorstel is opgenomen dat het tijdstip waarop de dienst wordt verricht bepalend is voor het toepasselijke btw-tarief. Dit betekent dat een dienst die wordt verricht op of na 1 oktober 2012 volledig belast is met 21% btw. Dit geldt ook indien reeds vóór 1 oktober 2012 facturen zijn uitgereikt waarop 19% btw in rekening is gebracht. Voor de oplevering van nieuwe gebouwen betekent dit dat het 19%-tarief slechts van toepassing is indien de oplevering vóór 1 oktober 2012 plaatsvindt. Een oplevering van een gebouw op of na 1 oktober 2012 betekent dat over de volledige vergoeding 21% btw verschuldigd is.
Om te voorkomen dat kopers die voor 1 oktober 2012 een overeenkomst hebben gesloten met betrekking tot de reeds vervallen termijnen alsnog geconfronteerd worden met 2% extra btw is een overgangsregeling getroffen. Op grond van deze overgangsregeling blijft het 19%-tarief van toepassing op de termijnen die vóór 1 oktober 2012 vervallen zijn. Ook voor btw-ondernemers die op of na 1 oktober 2012 een integratieheffing verschuldigd zijn ingevolge een vóór 1 oktober 2012 gesloten overeenkomst tot oplevering van een onroerend goed onder terbeschikkingstelling van stoffen (waaronder grond is begrepen) blijft het 19%-tarief van toepassing ten aanzien van het gedeelte van de vergoeding dat gelijk is aan de termijnen die vóór 1 oktober 2012 zijn vervallen én in de vergoeding begrepen kosten van de voor die datum ter beschikking gestelde stoffen (grond bijv.).

Vraag? Stel hem gerust aan één van onze teamleden.

Bij Bond is er altijd een luisterend oor. Op zoek naar een oplossing voor uw financiële vraagstuk? Het begint met een e-mail naar één van onze teamleden.