Aan alle werkgevers: in 2023 eenmalige verhoging vrije ruimte WKR

28 december 2022

De vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) gaat in 2023 (tijdelijk) omhoog naar 3% over de eerste € 400.000 van de loonsom. Dit percentage was 1,92%.

Alles wat u als werkgever aan een werknemer vergoedt of verstrekt valt onder loon. Onder de werkkostenregeling (WKR) verstaan we dat u als werkgever een deel van het fiscale loon mag besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor je werknemers. Dat deel heet de ‘vrije ruimte’: het forfait WKR. Over dit deel betaalt u geen loonbelasting.

Als werkgever kunt u de vrije ruimte inzetten voor bijvoorbeeld bedrijfssport, kerstgeschenken, bonussen, personeelsfeestjes, benodigdheden voor de thuiswerkplek of zelfs kinderopvang op het werk.

De verhoging in 2023 heeft te maken met stijgende (energie)kosten. Vanaf 2024 geldt weer 1,92%. Over het restant van de loonsom blijft de vrije ruimte 1,18%. Bij overschrijding betaalt u 80% eindheffing.

Heeft u hier vragen over? Neem dan contact met ons op, we adviseren u graag.

Vraag? Stel hem gerust aan één van onze teamleden.

Bij Bond is er altijd een luisterend oor. Op zoek naar een oplossing voor uw financiële vraagstuk? Het begint met een e-mail naar één van onze teamleden.