VAR-verklaring voor zzp'er blijft bestaan


Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) blijft een hoop papierwerk bespaard. De zogeheten VAR-verklaring blijft vooralsnog gewoon bestaan. De omstreden beoogde opvolger, de BGL, is door de Tweede Kamer op de lange baan geschoven en komt er mogelijk zelfs helemaal niet.
De vrees was dat de BGL voor een enorme administratieve rompslomp zou zorgen. Daarom was het voornemen omstreden bij zowat iedereen: werkgevers, zzp-organisaties en ook de Raad van State, die het kabinet adviseert op gebied van deugdelijke wetgeving, waren zeer kritisch.

De Tweede Kamer, onder aanvoering van regeringspartij VVD, heeft om uitstel gevraagd. Staatssecretaris Wiebes (Financiën) gaat nu alternatieven onderzoeken.

Extra werk

BGL staat voor Beschikking Geen Loonheffingen en zadelt de opdrachtgever op met extra werk. Een VAR-verklaring wordt door de zelfstandige aangevraagd bij de Belastingdienst, waardoor duidelijk is dat de zzp’er belasting afdraagt en niet de opdrachtgever.

Zelfstandigen hebben zo’n verklaring nodig om er zeker van de zijn dat de fiscus hen als ondernemer behandelt. Maar voor de BGL zou ook de opdrachtgever medeverantwoordelijk worden gemaakt voor het invullen van het papierwerk.

Belastingdienst

„De vrees was dat voor ieder individueel contract een nieuw formulier zou moeten worden ingevuld en dat samen met de opdrachtgever”, aldus CDA-Kamerlid Omtzigt. Maar de Belastingdienst ontkent dat en stelt dat een BGL voor verschillende gelijksoortige opdrachten kan gelden.

Maar ook vreest Omtzigt dat de Belastingdienst, die een slechte staat van dienst heeft op gebied van ict, technisch gezien helemaal niet klaar is voor de BGL. Ook D66 is in zijn nopjes met het feit dat de BGL richting uitgang lijkt te verdwijnen. Het voorstel is allesbehalve „een vooruitgang”, vindt D66-Kamerlid Van Weyenberg.

Fiscale voordelen

Opvallend genoeg is het de tweede keer dat in een belangrijk dossier over zzp’ers de vlucht naar voren wordt gemaakt. Een ambtelijk rapport over de status van de zelfstandige zou eigenlijk eind dit jaar verschijnen, maar werd recent door minister Kamp (Economische Zaken) doorgeschoven naar het voorjaar. In het kabinet leeft de vrees dat veel zelfstandigen eigenlijk helemaal geen ondernemer zijn, terwijl ze wel allerlei fiscale voordelen genieten.

Vraag? Stel hem gerust aan één van onze teamleden.

Bij Bond is er altijd een luisterend oor. Op zoek naar een oplossing voor uw financiële vraagstuk? Het begint met een e-mail naar één van onze teamleden.