Toch geen inkomensafhankelijke zorgpremie

De inkomensafhankelijke zorgpremie, die de laatste tijd nogal wat stof heeft doen opwaaien, is door VVD en PvdA uit het regeerakkoord geschrapt. In plaats daarvan zal er een wijziging komen in de plannen voor de loon- en inkomstenbelasting. Wat gaat er precies wijzigen?

Eind oktober presenteerden VVD en PvdA het regeerakkoord. In het regeerakkoord staan een aantal ingrijpende maatregelen. De inkomensafhankelijke zorgpremie zorgde voor de meeste discussie omdat dit voor bepaalde groepen nogal grote financiële gevolgen zou hebben.

Alternatieven voor de inkomensafhankelijke zorgpremie
Naar aanleiding van alle opschudding zijn VVD en PvdA in overleg gegaan over mogelijke alternatieven voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. De partijen zijn het nu eens geworden over de volgende wijzigingen in het regeerakkoord:

  • Er komt geen inkomensafhankelijke zorgpremie. Het eigen risico in de zorg zal wel inkomensafhankelijk worden.
  • De zorgtoeslag blijft bestaan.
  • De verlaging van de derde schijf van de inkomstenbelasting van 42% naar 38% in 2014 gaat niet door. Het tarief blijft dus 42%.
  • De opbrengst van het beperken van de hypotheekrenteaftrek zal gebruikt worden voor het verlengen van de derde schijf in de inkomstenbelasting.
  • De verlaging van de vierde schijf van de inkomstenbelasting van 52% naar 49% gaat niet door. Het tarief in de vierde schijf blijft dus 52%.
  • De algemene heffingskorting en de arbeidskorting gaan respectievelijk met € 75 en € 388 omhoog.
  • Voor inkomens tussen € 20.935 en € 62.941 zal de algemene heffingskorting echter met 3% worden afgebouwd.
  • De arbeidskorting zal worden afgebouwd tot € 0 voor inkomens vanaf ruim € 110.000.

Er komt daarnaast nog € 250 miljoen beschikbaar voor sociale maatregelen. Dit bedrag wordt mogelijk ingezet voor een langere duur van de WW-uitkering (dus bijvoorbeeld anderhalf jaar in plaats van één jaar).

Vraag? Stel hem gerust aan één van onze teamleden.

Bij Bond is er altijd een luisterend oor. Op zoek naar een oplossing voor uw financiële vraagstuk? Het begint met een e-mail naar één van onze teamleden.