Per 1 oktober BTW-tarief van 19% naar 21%

Ondernemers opgelet:
Op facturen moet vanaf 1 oktober 2012 voor het hoge BTW-tarief 21% i.p.v. 19% worden vermeld. Dit komt voort uit een bezuinigingsmaatregel van de 5 kamerfracties. In eerste instantie zouden de wijzigingen logischerwijs per 1 januari 2013 ingaan, maar minister de Jager wil haast maken. Dit betekent ook dat bedrijven een kortere voorbereidingstijd hebben voor de invoering. Dit vergt een extra investering van ondernemers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opnieuw doorberekenen van prijzen en het aanpassen van boekhoudsystemen.

Deze wijziging zal, samen met een lagere inkomstenbelasting voor werkenden met een lager inkomen, op middellange termijn moeten zorgen voor een sterker belastingstelsel en een beter functionerende arbeidsmarkt.

Het lage BTW-tarief verandert niet en blijft 6%.
Verder gaan de podiumkunsten i.p.v. onder 19%-BTW weer onder 6%-BTW vallen. Onder podiumkunsten vallen kunstenaars, verkopers van kunst en antiek en culturele instellingen.

Let wel, het geldt niet voor kunst- en verzamelvoorwerpen. Naar verwachting zal deze wijziging op 1 juli 2012 ingaan voor de start van het theaterseizoen. Mocht de wetswijziging pas per 1 januari 2013 in werking treden betekent dat dat er eerst nog een verhoging naar 21% zal plaatsvinden.

Wij raden u aan om de impact van deze verhoging met uw adviseur van BOND Administratie | Advies te bespreken.

Vraag? Stel hem gerust aan één van onze teamleden.

Bij Bond is er altijd een luisterend oor. Op zoek naar een oplossing voor uw financiële vraagstuk? Het begint met een e-mail naar één van onze teamleden.