Nieuwe wetgeving voor zzp'ers wordt uitgesteld

De nieuwe wetgeving voor zzp'ers, de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), wordt uitgesteld tot in elk geval 2018. Het kabinet reageert hiermee op de toenemende onrust over de nieuwe wet, en signalen van zzp'ers dat zij geen opdrachten meer krijgen door alle onduidelijkheid.

Intussen wordt ook de handhaving van de wet even uitgesteld, zegt staatssecretaris Wiebes van Financiën. "Met een uitzondering voor de echte kwaadwilligen", zegt Wiebes. Dat zijn zzp'ers en opdrachtgevers die duidelijk een werkgevers-werknemersrelatie hebben, en er dus duidelijk geen sprake is van een zelfstandige ondernemer. 

Op dit moment werkt het kabinet nog aan een definitieve brief aan de Tweede Kamer met een uitleg van dit besluit. Premier Rutte: "De wet heeft een doel, en dat is schijnzelfstandigheid eruit filteren. Maar we willen proberen de onduidelijkheid weg te nemen."

Minister Asscher van Sociale Zaken: "Waar het ons om ging is het bestrijden van schijnzelfstandigheid. Daar is iedereen het mee eens. Maar het is niet onze bedoeling om ondernemers te beknotten."

Asscher heeft de taak voor bepaalde sectoren, zoals bijvoorbeeld de omroepwereld, aparte regelingen te treffen. Daarover wordt later meer bekend. Volgens Asscher komt het vaker voor dat een kabinet bij bepaalde wetgeving moet "bijsturen". 

Vandaag werden ook nieuwe cijfers bekend van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Na een jarenlange toename blijft het aantal zzp'ers nu ongeveer gelijk. Uit eerder onderzoek van het kabinet bleek dat in Nederland de toename van het aantal zzp'ers de afgelopen jaren veel groter is geweest dan in andere EU-landen. 

Vraag? Stel hem gerust aan één van onze teamleden.

Bij Bond is er altijd een luisterend oor. Op zoek naar een oplossing voor uw financiële vraagstuk? Het begint met een e-mail naar één van onze teamleden.

Team Bond Administratie