Nieuw Huwelijksvermogensrecht - zijn uw eigendommen goed verdeeld?

19 november 2018

Vóór 2018 trouwde u automatisch in een algehele gemeenschap van goederen. Alles kwam op één grote hoop. Jouw geld is mijn geld, jouw schulden zijn mijn schulden. Tenzij u koos voor trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Wat velen (nog) niet weten, is dat vanaf 2018 de wet 'beperkte gemeenschap van goederen' geldt. U trouwt niet meer in algehele gemeenschap van goederen. De wet geldt ook als u een geregistreerd partnerschap aangaat. U kunt nog steeds huwelijkse voorwaarden of partnerschaps­voorwaarden maken.
De huidige regels in een notendop:

  • Vanaf nu trouwt u in beperkte gemeenschap van goederen.
  • Al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het trouwen heeft, blijven van u alleen. Bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt, zijn van u samen.
  • Schenkingen of erfenissen die u ontvangt voor en tijdens uw huwelijk, zijn van u persoonlijk. Tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven.
  • Bent u ondernemer? Ook met de nieuwe wet is het nog steeds van belang dat u nadenkt over huwelijkse voorwaarden. Zo kunt u zakelijk en privé gescheiden houden.
  • Als u uit elkaar gaat, krijgen u en uw partner elk de helft van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden.
  • Voor mensen die vanaf 2018 een geregistreerd partnerschap aangaan, geldt deze wet ook.


Een praktijkvoorbeeld
Wat u nu heeft, blijft van u. En ook het rende­ment erop. Als u een beleggingsrekening heeft die € 25.000 waard is op uw huwelijksdag en € 40.000 als u gaat scheiden, dan is die € 40.000 alleen van u. Dit soort informatie is digitaal opgeslagen, dus altijd vindbaar. Met spullen ligt het soms wat ingewikkelder. Wat als de één bijvoorbeeld een complete inboedel heeft en de ander niets? Dan zou u een administratie moeten bijhouden.

Administratie bijhouden
Als u langer samen bent, kan het voorkomen dat het niet meer duidelijk is welke spullen precies van u zijn. Dat kan voor problemen zorgen als u ooit uit elkaar gaat. Hou daarom een goede administratie bij. Zo kunt u altijd aantonen dat u eigenaar bent. Een bewijs van eigendom kan bijvoorbeeld een factuur of ontvangstbewijs zijn waarop uw naam staat vermeld. Bij een ontvangen erfenis is de akte van verdeling uw bewijs. Van belang is dus een goede administratieve vastlegging van wat van wie is. Kunt u niet aantonen welk goed van wie is, dan geldt dat het goed tot het gemeenschappelijke vermogen behoort.

Wanneer heeft u toch huwelijkse voorwaarden nodig?

  • Als u de eigendomsverhouding van uw huis anders dan 50/50 wilt regelen. 
  • Wanneer de één meer geld in het huis heeft gestopt dan de ander. 
  • Als u niet aansprakelijk wilt zijn voor schulden die uw partner tijdens het huwelijk maakt, zoals in het geval van een eigen onderneming. Bij een eventueel faillissement zijn dan niet beide partners de dupe.


Uitsluitingsclausule voor schoonzoons -dochters in het testament
Veel ouders willen dat hun kinderen erven, maar de schoonzoons en schoondochters niet. Voorheen was het zo dat mensen een uitsluitingsclausule opnamen in hun testament, om te voorkomen dat de schoonzoon er na de scheiding met de helft van de erfenis vandoor ging. Nu, sinds 2018, vallen erfenissen automatisch buiten de gemeenschap van goederen. Maar een uitsluitingsclausule blijft wel nuttig. De beperkte gemeenschap van goederen gaat immers alleen op voor mensen die op, of na 1 januari 2018. Niet voor stellen die al getrouwd zijn. Bovendien kunnen stellen die in 2018 trouwen in hun huwelijkse voorwaarden afspreken dat ze wél alles delen. En dan heeft de schoonzoon wél recht op de halve erfenis.
Kortom, laat u goed voorlichten in voorkomende gevallen.    Twijfelt u over uw situatie? Neem dan gerust contact met ons op, wij geven u graag advies.

 

Vraag? Stel hem gerust aan één van onze teamleden.

Bij Bond is er altijd een luisterend oor. Op zoek naar een oplossing voor uw financiële vraagstuk? Het begint met een e-mail naar één van onze teamleden.