Houd vervaltermijn vakantiedagen in de gaten

Wettelijke vakantiedagen die in 2012 zijn opgebouwd vervallen in principe per 1 juli 2013. Als er in uw onderneming nog veel werknemers rondlopen met vakantietegoed uit 2012, is het goed om hen hieraan te herinneren. Of misschien heeft u zelf door drukke werkzaamheden nog geen kans gezien om uw wettelijke vakantiedagen op te nemen. Let dan goed op de regels!

Door nieuwe wetgeving vervallen wettelijke vakantiedagen die na 1 januari 2012 zijn opgebouwd een half jaar na het jaar van opbouw. Voor veel ondernemingen is dat goed nieuws, omdat het voorkomt dat werknemers enorme stuwmeren aan vakantiedagen opbouwen. De vervaltermijn geldt alleen voor wettelijke vakantiedagen, wat jaarlijks neerkomt op vier keer het aantal werkdagen per week. Voor bovenwettelijke vakantiedagen en voor alle vakantiedagen uit 2011 en eerder geldt een vervaltermijn van vijf jaar.

Administratie vakantiedagen
Administratief gezien heeft de vakantieplanning van werknemers nog wel wat voeten in de aarde. Wettelijke vakantiedagen uit 2012 vervallen bijvoorbeeld eerder dan vakantiedagen uit 2008 tot en met 2011. Let er dus op dat de goede dagen worden afgeboekt! Overigens kunnen er in de cao afwijkende afspraken zijn gemaakt over de vervaltermijn van wettelijke vakantiedagen. Ook geldt de vervaltermijn niet als een werknemer redelijkerwijs niet in staat is geweest om de dagen op te nemen.

Bron: Rendement

Vraag? Stel hem gerust aan één van onze teamleden.

Bij Bond is er altijd een luisterend oor. Op zoek naar een oplossing voor uw financiële vraagstuk? Het begint met een e-mail naar één van onze teamleden.