Forensentaks van de baan

De Forensentaks en de langstudeerboete zijn van de baan. PvdA-leider Samsom en VVD-voorman Rutte presenteerden vandaag alternatieve plannen tijdens een speciale persconferentie. De langstudeerboete wordt met terugwerkende kracht teruggedraaid. Dat betekent dat eerder opgelegde boetes worden geschrapt. .

Daarnaast wordt het liggeld in ziekenhuizen afgeschaft, wordt de eigen bijdrage voor de geestelijke gezondheidszorg teruggedraaid en krijgen flexwerkers langer recht op doorbetaling bij ziekte.

De dekking voor de plannen wordt volgens de onderhandelaars voor een groot deel gevonden in het schrappen van het vitaliteitssparen. Ook wordt de assurantiebelasting verhoogd. In 2015 moet dat ruim een miljard euro opleveren.

Het begrotingstekort blijft voor 2013 op 2,7 procent.

PvdA-leider Diederik Samsom sprak van 'belangrijke verbeteringen' voor de begroting van volgend jaar. 'We ruimen een paar maatregelen op die achteraf niet verstandig waren.' Volgens Samsom laat het pakket maatregelen zien dat de VVD en PvdA elkaar af en toe 'wat gunnen.'

Rutte zei verder dat het niet realistisch is dat er 'binnen één a twee weken' een regeerakkoord ligt tussen PvdA en VVD. Wel verlopen de gesprekken 'goed' en willen beide partijen de onderhandelingen 'niet langer dan nodig' laten duren.

Vraag? Stel hem gerust aan één van onze teamleden.

Bij Bond is er altijd een luisterend oor. Op zoek naar een oplossing voor uw financiële vraagstuk? Het begint met een e-mail naar één van onze teamleden.