Doek valt per 2014 voor stamrechtvrijstelling

Het kabinet gaat de stamrechtvrijstelling voor nieuwe stamrechten per 1 januari 2014 afschaffen. En wie een bestaand stamrecht heeft, kan dit in 2014 met belastingkorting opnemen. Dit staat in het Belastingplan 2014 dat op Prinsjesdag werd gepresenteerd.Krijgt een werknemer nu een flinke ontslagvergoeding, dan kunt u dit in één keer uitkeren en afrekenen. De werknemer kan er ook voor kiezen om het bedrag onder te brengen bij een bank, bij een verzekeraar of in een (eigen) stamrecht-bv. Het voordeel hiervan is dat dit via de werkgever belastingvrij kan. Er is pas belasting verschuldigd op het moment dat de werknemer uitkeringen krijgt uit dit stamrecht. De uitkering uit het stamrecht moet uiterlijk beginnen in het jaar waarin de werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt.

Ontslagvergoeding bij uitkeren meteen belasten

Per 1 januari 2014 kunnen werklozen hun ontslagvergoeding echter niet meer op deze fiscaal gunstige manier parkeren. Zodra de vergoeding wordt uitgekeerd, moet hij meteen volledig als loon belast worden. Dit levert de schatkist zo’n € 830 miljoen per jaar aan extra inkomsten op.
Om belastingplichtigen met een al bestaand stamrecht te prikkelen om dit toch uit te laten keren, is in het wetsvoorstel opgenomen dat in 2014 maar 80% van de uitkering in de heffing hoeft te worden meegenomen. Voorwaarde is wel dat de aanspraken in één keer volledig worden uitgekeerd.

Bron: Rendement

Vraag? Stel hem gerust aan één van onze teamleden.

Bij Bond is er altijd een luisterend oor. Op zoek naar een oplossing voor uw financiële vraagstuk? Het begint met een e-mail naar één van onze teamleden.